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United States Copyright Office
Library of Congress 101 Independence Avenue SE - Washington, DC 20559-6000  www.copyright.gov

Mr. M. Cris Armenta
The Armenta Law Firm
11900 Olympic Blvd., Suite 730
Los Angeles, CA 90064
March 6, 2014

Dear Mr. Armenta:

On December 18, 2012, Ms. Laura Lee Fischer, Chief of the Performing Arts Division of
the United States Copyright Office's Registration Program, wrote to you in response to the claim
by Ms. Garcia in a copyrightable interest in her dramatic performance in a motion picture,
"Desert Warrior." Ms. Fischer's letter stated that "[f]or copyright registration purposes, a motion
picture is a single integrated work." It went on to state that "[a]ssuming Ms. Garcia's contribution
was limited to her acting performance, we cannot register her performance apart from the motion
picture." The letter concluded by stating that "[i]f you feel that Ms. Garcia has the right to claim
copyright in the entire motion picture, please state the reasons for your position. Otherwise, we
must refuse registration.”

On March 13, 2013, you replied to Ms. Fischer by stating that you believed that Ms.
Garcia "has a copyrightable interest in her dramatic performance in the work, ‘Desert Warrior,”"
and attached a brief to the United States Court of Appeals for the Ninth Circuit that you stated
"fully briefed" the matter. You did not, however, respond to Ms. Fischer's specific question or
acknowledge that the U.S. Copyright Office clearly stated that it views dramatic performances in
motion pictures to be only a part of the integrated work -- the motion picture.

In accordance with the Office's previous letter, the Office must refuse registration.
Although you asked the Office to await the decision of the Ninth Circuit before taking any
action, the Office finds that the Copyright Act vests exclusive authority in the Register of
Copyrights to render a decision as to whether to issue a certificate of registration or refuse an
application for registration. 17 U.S.C. § 410. Moreover, Congress expressly envisioned that
registration decisions by the Register of Copyrights would precede adjudication in the courts. 17
U.S.C. § 411. If infringement actions are instituted prior to registration determinations by the
Register of Copyrights, not only will the evidentiary presumption be lost when certificates are
issued, but more importantly, where the Office finds a claim to be invalid, the Register's
statutory right to intervene in an action instituted pursuant to a refusal to register is nullified. 17
US.C. § 411(a). ‘
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The U.S. Copyright Office's longstanding practices do not allow a copyright claim by an
individual actor or actress in his or her performance contained within a motion picture. The
rationale behind this position is clear: an actor or actress in a motion picture is either a joint
author in the entire work or, as most often is the case, is not an author at all by virtue of a work
made for hire agreement. This view is supported by the legislative history of section 201 of the
Copyright Act:

The definition of "joint works" has prompted some concern lest it be construed as
converting the authors of previously written works, such as plays, novels, and
music, into coauthors of a motion picture in which their work is incorporated. It is
true that a motion picture would normally be a joint rather than a collective
work with respect to those authors who actually work on the film, although
their usual status as employees for hire would keep the question of coownership
from coming up. On the other hand, although a novelist, playwright, or
songwriter may write a work with the hope or expectation that it will be used in a
motion picture, this is clearly a case of separate or independent authorship rather
than one where the basic intention behind the writing of the work was for
motion picture use. In this case, the motion picture is a derivative work within the
definition of that term, and section 103 makes plain that copyright in a derivative
work is independent of, and does not enlarge the scope of rights in, any pre-
existing material incorporated into it. There is thus no need to spell this
conclusion out in the definition of "joint work."

H.R. Rep. 94-1476 at 120 (emphasis added).

While a novelist, playwright, or screenwriter may create distinct works that are later adapted or
incorporated into a motion picture, i.e., a new derivative work, an actor’s or actress' performance
in the making of a motion picture is an integrated part of the resulting work, the motion picture
as a whole. An actor’s or actress' performance is either joint authorship or is a contribution under
a work made for hire agreement. There is no question that Ms. Garcia's performance was not a
stand-alone motion picture that was subsequently adapted into another motion picture. Rather, it
was a part of the creation of “Desert Warrior”, subsequently re-named, “Innocence of Muslims”.
There is also no question that Ms. Garcia intended her contribution or performance to "be
merged into inseparable or interdependent parts of a unitary whole." 17 U.S.C. §101. If her
contribution was not as a work made for hire, she may assert a claim in joint authorship in the
motion picture, but not sole authorship of her performance in a portion of the work. If her
contribution was neither a work made for hire nor the requisite authorship to warrant a claim in a
joint work, Ms. Garcia has no separable claim to copyrightable authorship in her performance.

The Office has identified at least one exception to the general rule on treating motion
pictures as integrated works. Where a separate portion of a motion picture is commissioned, such
as a special effects scene that qualifies as a discrete work in itself that is later incorporated into a
motion picture, such a separate work may be neither a joint work nor a work made for hire, but
rather a work created by an independent contractor. Such an exception is premised on the
creation of a stand-alone work that is independently authored, fixed, and sufficiently creative to
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be considered a separate claim within one or more of the statutory categories of authorship in
section 102(a).

The Office's view on this matter is not limited to motion pictures. The same reasoning
would apply to the musicians, vocalists or production specialists on a sound recording. The
Office would refuse an authorship claim by an individual musician who contributed an
individual performance to a sound recording unless the claim was as a joint author. An exception
would exist where a discrete sound recording was made by a musician that was later
incorporated into a new, derivative sound recording.

Ms. Garcia's performance was not a discrete or separate motion picture that was
incorporated into “Desert Warrior”. Instead, her performance was one of many actors'
performances that went into the making of the integrated motion picture that was fixed by others
in the creation of the motion picture as a whole. As such, the Office must refuse registration in
Ms. Garcia's claim in her individual performance in the motion picture.

Sincerely,

SN

Robert J. Kasunic

Associate Register of Copyrights and
Director of Registration Policy and Practices
United States Copyright Office
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